The word according to Anne

Amazonas

Amazonas.
Bare navnet er eksotisk.
Dampende jungel.
Suggende rytmer.
Dype hjerteslag.
Vilt og dyrisk.

Jeg snakker om anacondajakt fra hesteryggen, pirayafiske i solnedgang og alligatorjakt etter mørkets frembrudd. Svømme sammen med rosa delfiner. Edderkoppskrekk eller ei. Dette kan jeg bare ikke gå glipp av.

Jeg har sett de første solstrålene treffe Mount Everest, opplevd magien når de mektige spirene i Angkor Wat komme til syne i det himmelen lysner og jeg har sett de mektige inkaruinene ved Machu Picchu stige frem fra tåkehavet en tidlig morgen.  Men soloppgangen i Amazonas er uten sammenlikning. Ingen sarte toner. Himmelen er aldri gyllen. Den gløder ved første solstråle. Horisonten farges lilla. Himmelen står i brann. Det er vakkert. Lidenskapelig vakkert. Så lenge det varer.

Stien fremfor meg leder over den grønne sletten og inn i Amazonas mektige skoger. Jeg betrakter synet fra hesteryggen og kan ikke dy meg. Jeg sparker hælene inni siden på hesten og smatter litt. Jeg bare følger hestens bevegelser i det vi flyr over marka i full galopp. Jeg elsker dette. Det gir meg en følelse av frihet og nærhet på samme tid. Jeg stanser når jeg kommer i den andre enden. Fremfor meg er det skog, skog og atter skog. Vi er på anacondajakt og det er på tide å la guiden gå først. Vi følger stien inn i skogen. Gresshoppenes intense sang blander seg med lyden av fuglenes sang oppe i tretoppene. En brøleape høres på flere kilometers avstand og ekkoet brer seg over tusenvis av kilometer med ugjennomtrengelig jungel. Det er dampende hett.

Dette er Amazonas.

Vi kommer ut i litt mer åpent landskap igjen. Noen busker kler bakken under oss. Hesten finner sin egen veg mellom grenene. Marken under oss er dekket av vann, og det stiger for hvert skritt. Det går opp for meg at vi er ute i elven. Føttene mine er under vann. Jeg ser utover den grønnkledde elven. Anakondaen svømmer faktisk i dette vannet sammen med alligatorer, piraya og boa constrictorer. En isende følelse kommer krypende og gjør meg nummen. Jeg forsøker å snu hesten før den legger på å svøm mellom bladverket, men den står bom stille. Jeg setter hælene inn i siden styrer hodet mot venstre. Den rikker seg ikke. I fantasien min, er det ikke lite som rører seg i vannet under oss. Jeg er redd og hesten merker det. Den har fått panikk. Jeg lener meg frem og legger ansiktet inn mot halsen hans. Godnakker med ham. Stryker mildt over den glatte pelsen. Presser hælene inn mot siden og smatter. Den snur.

Jeg er lettet.

Vi får aldri sett anakanondaen. Men nattemørket er det perfekte tidspunktet for alligatorjakt og jeg gleder meg.

5 kommentarer om “Amazonas”

 1. Det er nesten så jeg ser det for meg når jeg leser. En naken kvinne med viltert hår som dundrer over prærien på en ravnsvart hest. En høyreist gudinne på alligatorjakt blant kjøttetende fisk og glupske reptiler…

  🙂

 2. Amazonas, så mange ganger som jeg var der som guttunge. Jeg drømte om Amazonas nesten hver dag.
  Heldigvis kom jeg meg dit, riktignok noe tilfeldig, men jeg var ombord i et tørrlasteskip -75 og på vei over Atlanteren til Iquitos i Peru med oljerør som last.
  Jeg var en av de som var så heldig å stå til rors på vår reise oppover Rio Solimoes som tok 10-11 dager . Det piplet vann ut av jungelen hele veien bortsett fra der det var markante «riverbanks».
  Litt av en opplevelse.

  Fint å lese ditt innlegg også med beskrivelsen av stunden der ute i elven hvor jeg kunne fornemme det hesten fornemmet.

  Jeg kommer igjen 🙂

  1. Hei, Flabben.
   Så koslig å se deg her også. 😉

   Ja, det er noe med Amazonas….
   For meg er det en mystikk og noe vilt og ustyrlig. Nesten litt mystisk.

   Amazonas var litt av opplevelse som av og til fikk nakkehårene til å reise seg. Det er i hvertfall sikkert!

   🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: